Tutanaksız ve Fotoğraf Makinesiz Yola Çıkmayın!
1 Nisan’dan itibaren artık maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisi yerine sürücüler tutanak hazırlayacak. Peki tutanak formları nereden alınacak, nasıl doldurulacak, sigortalar hasarı kaç günde ödeyecek?
Türkiye’de 2007 yılında meydana gelen trafik kazalarının yüzde 85.3’ü maddi hasarlı trafik kazası olarak kayıtlara geçti. Günde ortalama 1800 maddi hasarlı trafik kazası gerçekleşiyor. Büyükşehirlerde trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmak için 1 Nisan’dan itibaren yepyeni bir dönem başlıyor. Maddi hasarlı kazalarda taraflar doldurup imzaladıkları tutanak sayesinde trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilecek. Tutanaklar ve fotoğraflar sigorta şirketlerine verilecek, taraflar hasarlarını sigorta şirketlerinden alacak. Taraflar arasında anlaşmazlık olursa eski uygulamada olduğu gibi polis çağırılacak.
TUTANAK FORMLARI NEREDEN ALINACAK?
Kaza tespit tutanakları sigorta şirketlerinden dağıtılmaya başlandı. Tutanak formları ayrıca “tramer.org.tr” ve “egm.gov.tr” adreslerinden de indirilebilecek. Formlar fotokopiyle çoğaltılabilecek.
EHLİYET VE SİGORTA ŞART
Trafik kazası yaptığınızda karşı tarafla anlaşıp aracınızı çekmeden mutlaka ehliyet ve trafik sigortası kontrolü yapın. Kazaya karışan araçların kesinlikle zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerekiyor.
TUTANAĞA KUSUR ORANI YAZMAYIN
Tutanağa yalnızca kazanın oluş şeklini yazın, kusur oranı yazmayın. Kroki çizmeyi ve kazanın nasıl olduğunu anlatan görüşleri yazmayı unutmayın.
FOTOĞRAF ÇEKMEYİ UNUTMAYIN
Arabanızda bir fotoğraf makinesi bulundurun. Kaza yaptığınızda aracınızı boş alana çekmeden farklı açılardan fotoğraflarını çekin.
ARACINIZI EMNİYET ŞERİDİNE ÇEKİN
Kaza yaptığınız kişiyle anlaştıktan sonra aracınızı bir an önce emniyet şeridi veya boş alana çekin. Tutanakları uygun bir alanda doldurabilirsiniz.
NE KADAR ÇOK BİLGİ, O KADAR HIZLI ÇÖZÜM
Tutanaklarda yer alan görgü tanığı bölümünü kazayı gören kişilerin ifadeleri doğrultusunda doldurun. Tutanakta yer alan fazla bilgi, işlemlerinizin hızlı yürümesini sağlayacaktır.
İLK BAŞVURU SİGORTA ŞİRKETLERİNE
Kaza yapan taraflar, kazanın oluş şeklini birlikte tutanağa yazıp mutlaka imzalayacak. Tutanak hazırlandıktan sonra çekilen fotoğrafla birlikte karşı tarafın trafik sigortası veya kasko sigortası şirketine başvuru yapılacak.
SÜRE KISITLAMASI YOK AMA...
Tutanağın taraflarca sigorta şirketlerine ulaştırılmasında zaman açısından bir kısıtlama bulunmuyor ancak tutanak ne kadar hızlı ulaştırılırsa o kadar çabuk sonuçlanır.
YÜZDE 0, 50, 100 HATA PAYI
İlk başvuruyu alan sigorta şirketleri, en geç 1 gün içinde tutanağı elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine (TRAMER) iletecek.
Sigorta şirketleri, TRAMER vasıtasıyla 3 iş günü içinde kaza krokilerini de dikkate alarak, tutanak çerçevesinde yüzde sıfır, 50, 100 oranlarına göre kaza sorumluluk değerlendirmesi yapacak.
TUTANAKLAR ZAMANINDA GÖNDERİLMELİ
Kaza sorumluluk değerlendirmesi TRAMER sisteminden yapılacak. Tutanağı zamanında TRAMER’e iletmeyen sigorta şirketi, tutanağı gönderen şirketin belirlediği oranları kabul etmiş olacak.
HATA PAYLARI FARKLI BELİRLENİRSE...
Sigorta şirketlerinin kaza sorumluluk değerlendirmesinde farklı sonuçlara ulaşılırsa, kaza tutanağı TRAMER bünyesindeki Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na sunulacak. Komisyon, 3 gün içinde tutanak ve fotoğrafları inceleyerek hata paylarını kesin olarak belirleyecek.
TAZMİNATLAR 8 GÜNDE ÖDENECEK
Sigorta şirketi, belgeler tamamlandıktan sonra 8 iş günü içinde tazminatı ödeyecek.
TUTANAK İNCELEMELERİ İNTERNETTEN İZLENEBİLECEK
TRAMER, tazminat kazanan hak sahiplerinin tutanak incelemesinin hangi aşamada olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak alt yapı kurdu.
UYGULAMA TEK TARAFLI KAZALARI KAPSAMIYOR
Tutanak, en az 2 aracın karıştığı kazalarda tutulabilecek. Uygulama, tek taraflı kazaları kapsamıyor.
İKİDEN FAZLA ARAÇ KAZA YAPARSA
İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla -fotokopi ile çoğaltılmış olabilir- form kullanılabilecek. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilecek. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecek.
BU TÜR KAZALARDA TUTANAK TUTMAYIN
Sürücülerin aralarında tutanak düzenleyerek anlaşamayacakları ve trafik ekibi çağırmaları gereken zorunlu durumlar ise şöyle:
Sürücü ehliyetsiz araç kullanılıyorsa veya yetersiz ehliyetle ile araç kullanılıyorsa
Sürücünün yaşı küçükse
Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa
Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise
Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse
Kazada sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse
Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise
Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa
BÜYÜKŞEHİRLERDE TRAFİK AKIŞI HIZLANACAK
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) İş Analizi ve Ar-Ge uzmanı Pınar Hoşgör, 1 Nisan’dan itibaren trafikte yaşanacak değişiklikleri anlattı.
Mevcut trafik kazalarında sürücülerin yüzde 20’sinin anlaştığını söyleyen Hoşgör, “Sürücüler anlaşmalarına rağmen önceki uygulamada trafik polisi bekliyorlardı ve bu durum trafik sıkışıklığına neden oluyordu. Yeni uygulamayla birlikte anlaşan sürücüler trafikte beklemeyecekler. Eski uygulama aslında devam ediyor, anlaşamayan sürücüler yine polis çağıracak” dedi.
Sürücülerin yeni uygulamaya alışıncaya kadar çeşitli aksaklıkların yaşanabileceğini ifade eden Hoşgör, anlaşan sürücüler arttıkça trafikte ciddi anlamda bir rahatlama yaşanacağını belirtti.
Hoşgör, büyük kentlerde çok fazla trafik kazası gerçekleştiği için insanların beklememek için anlaşma yoluna gideceğini ve bu sayede trafik akışının hızlanacağını dile getirdi.
Sigortalardan sorunsuz şekilde ödemeler gerçekleştikçe anlaşma oranlarının artmasını beklediklerini söyleyen Hoşgör, “Sigortasız trafiğe çıkan sürücüler artık araçlarına sigorta yaptırma yoluna gidecek” diye konuştu.
Hoşgör, bütün sürücüler araçlarında 1 Nisan’dan itibaren mutlaka tutanak bulundurmalı hatırlatmasını yaptı.
SİGORTA ŞİRKETLERİ NASIL ETKİLENECEK?
Sigorta şirketleri, yeni uygulamaya sıcak bakmıyor. Otomobil branşından sürekli zarar eden sigorta şirketleri, artan suistimallerle birlikte zor duruma düşecek. Yeni dönemde sigorta şirketlerinin ödemeleri daha da artacak.
Şirketler, özellikle formların araç sahipleri tarafından eksik doldurulması veya kaza oluşumu hakkında formda eksik bilginin bulunmasının çeşitli zorluklara yol açacağını düşünüyor.
Anadolu Sigorta yetkilileri, suistimallerden kaynaklanabilecek hasar artışının teknik sonuçlara olumsuz etki edebileceği yönünde görüş belirtti. Yetkililer, sürücülerin uygulamaya alışmasının zaman alabileceğini ve bu uygulamanın tanıtımı için çeşitli kampanyalar planlandığını bildirdi.
Bazı sigorta şirketleri ise yeni uygulamayla çeşitli trafik şebekelerinin ikinci el parçalar kullanılan araçlarla birbirlerine çarpıp sigortadan bunun tahsilini isteyebileceği endişesini taşıyor. Çünkü bazı araçlarda orijinal parçalar bulunmuyor, çıkma parçalar kullanılıyor. Bilinçli kazaların yapılacağı, hasar maliyetlerinin düşeceği tahmin ediliyor.
Sigorta şirketleri, daha önce hasarı az olduğu için polisi beklemek istemeyenlerin tutanak kolaylaştığı için hasarlarını yaptırmak isteyeceğini ileri sürüyor.